makin lama diperap makin masam... rasanya ala2 ikan perkasam..
bagusnya ikan perkasam ni... senang utk kita buat sendiri... dijamin halal.. dijamin bersih...
skrg kan byk isu ikan kering yg tak halal dimakan... contohnya ikan asam gelama yg dijeruk sekali dgn isi perut... yg was2 nak dimakan...
mula2 sue buat sekor jea dulu... bagi asben rasa..
esokkannya.. asben beli 30 ekor ikan kembung... hahaha..
mencari yg halal itu fardhu... jom kita buat ikan perkasan sendiri..
ikan kembung ni kena beli yg lemak...
lg kecik ikan kembung... lagi sedap...
cuci bersih2.. masukkan dlm periuk...
taburkan garam byk2... taburkan asam keping byk2...
pastu panaskan atas dapur...
haaa.... ikan yg siap dikukus td...
susun dlm tapaware... tutup kemas2...
simpan dlm peti ais...
tahan berbulan2...
lagi bagus kalau korang balut ikan kemas2 dlm plastic...
biar semua ikan2 tu rapat dgn asam gelugur tu...
lagi sedap sebab msamnya menyerap dlm isi ikan..
goreng ikut kuantiti yg nak makan....
rasa masam... rasa masinnya.... ishhhh... kecur air liur sue....
hahahaha
makan dgn nasi putih yg panas2 tu.. memang sedap weiiiiiii...
"adikkkkkk... adik buat ape tu?"
"keropok ni panas... letak kipasssss biar sejukkkk"
"hahahaha... sape ajar adik..."
"ayahhhh..."
hahahaha
memandangkan ekonomi sekarang semakin membimbangkan...
lebih baik kita bila ikan kat pasar borong dgn kuantiti yg banyak dan dpt harga murah...
simpan dlm peti ais...
sesuai utk dimakan time2 payment lambat masuk bg org bisness... wakakaka
dan sesuai bg org berpendapatan tetap disaat hujung bulan....
No comments:
Post a Comment