Thursday, 11 October 2012

UBS Inventory System - Bab 1

Assalamualaikummmm...
kali ni sue nk bg ilmu UBS Inventori System... step by step...
mana lah tahu... kot2 jodoh sue di SMSB ni tak panjang... sekurang2nya org baru ada tmpt utk rujukan...
Hidup Mati Jodoh Pertemuan Rezeki ---->>> itu Takdir Illahi
tak de istilah "Lupa daratan" yea...
jodoh kita di dlm satu2 company... sekejap atau lama... itu urusan Illahi...
itulah Hukum Alam...

"BAB 1"

tajuk kali ni  :
Quotation - QO (Quotation ke customer)
Sale Order - SO (Order dr customer)
Delivery Order - DO (Penghantaran brg kpd customer)
Invoice - INV (Invoice kpd customer)


UBS Inventory System

masukkan password 

klik kat "Transuction" --->> kat situ ada "More Task"
*Purchase Order
*Sales Order
*Quotation

klik "Quotation"
isi code no company
tarikh... dan apa2 yg patut lah..
kmd klik ke "body"
ini code no product...
pilih lah product apa yg customer request...
kmd.... Save n Accept.

utk tengok summary...
report ---> Bill listing ---> Non Accounting Bill ----> Quotation/Sale Order/Purchase Order

Summary quotation
boleh convert ke excel...
klik excel... automatic convert ke excel...

send ke Excel

ini contoh summary yg di conver ke excel

bila order masuk,
keep in kat Sale Order

kmd klik kat Update QO (quotation)
automatic link dgn quotation yg kita buat td.

bila nk buat penghantaran...
kita akan keep in kat Delivery Order
pastu... keep in kat "body " pulak utk masukkan item..

jgn lupa klik kat kotak "Update From SO"
automatic link dgn Sale Order yg kita keep in td.


ini summary delivery order

pastu keep in invoice pulak.

klik kat kotak "update From DO"
automatic link dgn  Delivery Order yg kita keep in tadi.

keluar senarai DO... klik kat kotak kecil tu..
pilih di senarai tu yg mana satu utk di link dgn Invoice...

kmd keluar senarai item pulak...
tick item yg nk di invoice...
kadang2 hantar DO dulu... invoice separuh2...
itu tujuan tick kat sini...

pastu "Accept"

ini senarai DO yg dah di keep in...



okeylah... cukup sampai di sini dulu utk bab 1...
Quotation ----> Sale Order ----> Delivery Order ----> Invoice
Semua ini berangkai.... org yg keep in UBS ni kena jd seorang yg sgt detail...

Bab 2 nanti... sue akan ajar cara keep in "Item/Product"pulak...



tata titi tutu...
Salam ceria dari SUEperb MaMa!!





















No comments:

Post a Comment